Mezőkovácsházi Hunyadi János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Dél-Békés

5800 Mezőkovácsháza Sármezey Endre u. 63

Békéscsabai

Tankerületi Központ

NYITVATARTÁS

 

Általános Iskola és Gimnázium

hétfő - péntek         6:00 - 20:00

 

Kollégium

vasárnap               17:00 -

hétfő - csütörtök   12:30 - 07:30

péntek                    11:30 - 15:30

 

Iskolánk Facebook oldala

Határtalanul pályázataink

Szakmai beszámoló a HAT-KP-1-2022-1 -001522-VAL-ELS001 pályázatról

Fotók

Határtalanul HAT-19-01-0623

Vár-COOL-Túra Rákóczi jegyében

Határtalanul HAT-18-02-0253

HATÁRTALANUL! - 2019

Két nyertes pályázat több, mint kilenc millió forint értékben.

 

A Békés Megyei Hunyadi János Gimnázium az „Együttműködés középiskolák között” elnevezésű, HAT-18-02 kódszámú pályázati felhívásra benyújtott, HAT-18-02-0253 pályázati azonosítószámú, „Gazdaság - ipar - idegenforgalom” című gazdasági témájú pályázatát a Bethlen Gábor Alap Bizottsága

4 311 825.- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

A Békés Megyei Hunyadi János Gimnázium az „Együttműködés középiskolák között” elnevezésű, HAT-18-02 kódszámú pályázati felhívásra benyújtott,

HAT-18-02-0259 pályázati azonosítószámú, „Nincs HATÁR!” című művészeti témájú pályázatát a Bethlen Gábor Alap Bizottsága 4 760 000.- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette. Ennek keretében – már több éves jó kapcsolatunknak köszönhetően – a hunyadis diákok Nyárádszeredára utazhatnak és közös programokon vehetnek részt a Bocskai István Elméleti Líceum tanulóival, többek között betekintést nyerhetnek a Bekecs Táncegyüttes szakmai munkájába.

 

A program 2019-ben is biztosítja gimnáziumunk tanítványai számára, az erdélyi testériskolai látogatás során a nemzeti összetartozás erősítését, a magyar nemzet tagjainak és közösségeinek egymással való kapcsolattartásának életre hívását, s fenntartásához és ápolásához az élményközpontú lehetőségeket.

Határtalanul HAT-15-07-0050

Határtalanul HAT-15-06-0019

Határtalan táncstílusok Mezőkovácsházán

 

A Határtalanul projekt keretén belül immáron második alkalommal látogatott iskolánkba a nyárádszeredai Bocskai István Iskolaközpont csapata Erdélyből.

A hétfői megérkezés és „WelcomeParty” után kedden Szarvasra, majd Gyopárosfürdőre vezetett az utunk... Egy kis arborétum, egy kis Víziszínház, Magyarország miniben, no meg egy kis pancsi a strandon, mert ott még bambi is kapható.

Szerdán Mezőkovácsháza és a Hunyadi volt a főszerepben... A délelőtt folyamán a vendégeink betekintést nyerhettek a nálunk folyó munkába, jól megtáncoltattuk őket, azt is megtudtuk, hogy fociban verhetetlenek vagyunk... No meg az rengeteg mütyűrködés...Jajj és muffin gyümisalátával... Délután pedig irány egy kis mezőkovácsházi honismereti túra. A végén a fagyi már csak áradás volt.

A csütörtök ismét a kirándulások napja volt. Délelőtt Hódmezővásárhely, majd délután Gyula volt az úticél. Ezt követően a két delegáció közösen részt vettek az esti Szerenádon, majd este a "SzolídBúcsúparty" következett a Babó Kastélyban ismét Dj.Halasival, no meg azokkal a már emlegetett kezekkel...Folyt.köv. Nyárádszeredán...

Határtalanul idén is a Hunyadiban

 

A mezőkovácsházi középiskola idén is részt vesz a Határtalanul! programban, mely által a nyárádszeredai iskolával ápolhatnak kapcsolatot. A dél-békési városban jártak az erdélyi vendégek.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul! programja 2010 óta tart, ez idő alatt mintegy százezer hazai diák vehetett részt a határon túli régiókat célzó tanulmányi utakon, cél a jó kapcsolat kialakítása, ápolása a határon túli magyarokkal. A program – a támogatáskezelő tájékoztatása szerint – a nemzeti összetartozás operatív programja, melynek keretében a hazai iskolák tanulói állami támogatás által osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, míg az ott élő diákok Magyarországra látogathatnak.

A mezőkovácsházi Hunyadi János Középiskola idén is elnyerte a pályázatot, így ismét vendégül látják egymást a nyárádszeredai középiskolával.

– Mondhatni már testvérkapcsolat alakult ki a két intézmény között, hiszen a közös programok által a diákok és mi, pedagógusok is igazán jó viszonyt ápolunk egymással. A hunyadis diákok megismerhetik az erdélyi, míg a nyárádszeredai tanulók a magyar kultúrát és a hagyományokat. Idén egymás táncstílusait sajátítjuk el, minket néptáncolni tanítanak, míg tőlünk a modern tánc lépéseit sajátíthatják el a vendégek, így történt ez múlt heti látogatásukkor is – tájékoztatta a Likefestoon hírportált Farkas Erika pedagógus, a kovácsházi program egyik koordinátora.

A nyárádszeredai vendégek egy kirándulás által megtekintették a Szarvasi Arborétumot és a Mini Magyarországot, valamint kikapcsolódtak Gyopárosfürdőn, mely különleges élmény volt számukra, ugyanis környékükön nincs ilyen fürdőkomplexum. A diákok és a pedagógusok a mezőkovácsházi nevezetességekkel is megismerkedtek, valamint betekintést nyertek az oktatásba is.

Kiss Anna

Fotó: Szabó Ákos

Forrás:

http://likefestoon.com/hatartalanul-iden-is-a-hunyadiban/

Határozott tánclépések Nyárádszeredán

 

2016. májusában a Hunyadi János Középiskola diákjai Erdélybe, Nyárádszeredára utaztak a "Határtalanul" projekt keretén belül. Az első nap egy hosszú utazást és csodálatos látnivalókat tartogatott számunkra. A Király-hágón megpihenve rácsodálkoztunk a természet csodájára, majd a szálláshelyre érkezve népdalesttel és közös népdal tanulással vártak Bennünket erdélyi barátaink.

A második napon ellátogattunk Marosvásárhelyre. Többek között megnéztük a Kultúrpalotát, részt vehettünk egy zenekari próbán, a Művészeti Akadémián pedig interaktív módon bekapcsolódhattunk a színművész hallgatók munkájába. A várban megcsodálhattuk a gyönyörű templomot. Délután következtek azok a bizonyos "határozott tánclépések" Zsuzsa tanárnővel...

A harmadik napon fogadott minket a Polgármester Úr a Hivatalban, majd ellátogattunk a nyárádszeredai Bocskai István Líceumba, ahol megismerkedhettünk az iskolával, majd sport és ügyességi versenyen mérhettük össze tudásunkat. A művelődési házban folytatódtak a táncpróbák. Ebédre tradicionális erdélyi "mícs-et" kóstoltunk. Délután Parajdra vezetett az utunk, ahol ellátogattunk a híres Sóbányába, majd Korondon megcsodálhattuk Juhász János népművész csodálatos alkotásait.

A szombati nap vendéglátó iskolánk 60 éves jubileumi rendezvényén való részvétellel telt. A délelőtt folyamán részt vehettünk a központi ünnepségen, majd este közösen léphettünk fel a helyi diákokkal, valamint a "Felszállott a páva" népzenei verseny különdíjas tánccsapatával, a Bekecs táncegyüttessel, a helyi művelődési központban. A műsor végén két diákunk, Gaudi Anita és Vasvári Márk egy-egy dallal búcsúzott. Az este folyamán közös élőzenés party fűszerezte meg a tábortüzet, mely kellően felforrósította a hangulatot.

Egy hosszú, átmulatott éjszaka után nagyon korán köszöntött ránk a vasárnap reggel. A közös reggeli után barátaik megleptek minket egy kis fotó és videó összeállítással, majd a szálláshelyen található Haranglábnál készült fotó után Magyarország felé vettük az irányt. Összességében elmondható, hogy egy tartalmas, csodaszép, fárasztó hetet tölthettünk Nyárádszeredán, festői környezetben. Szoros barátságok kötődtek, amikor is megfogadtuk, még visszatérünk... Köszönjük Nyárádszereda, köszönjük Bocskai! És nem utolsó sorban óriási KÖSZÖNET Oltyán Csaba tanár úrnak a milliónyi élményért, melyet örökre szívünkbe zártunk.

Határtalanul 2016 - Mezőkovácsháza (videó)

Határtalanul 2016 - Tánclépések (videó)

Fotó: Szabó Ákos

Mezőkovácsházi fotók

Nyárádszeredai fotók

Határtalanul HAT-14-03-0029

Nincs határ

 

A mezőkovácsházi székhelyű Hunyadi János Középiskola valamint a nyárádszeredai (Erdély, Maros megye) Bocskai István Elméleti Líceum diákjai vettek részt a Határtalanul pályázatban március 31-április 4 valamint május 19-23 között.

A Magyarországi csoport március utolsó napján utazott az Erdélyi településre, érintve a Király hágót, ez volt a program első megállója. Az első nap programjai közé tartozott az iskola bemutatása melyben Oltyán Csaba Atilla az iskola igazgatója vezetett körbe minket. Ezt követően az iskolával szemben található templom előtti térre látogattunk s tekintettük meg Bocskai István szobrát. A mezőkovácsházi iskolában előzőleg tartott előadásokon,vetélkedőn már megismerhettük a nyárádmenti történelmi múltat így nem voltak ismeretlenek számunkra az elhangzott adatok. Délután Marosvásárhelyre utaztunk a Cifra palotát tekintettük, meg aminek, mint kiderült nem zöld az ablaka, ellátogattunk még ezen kívül a helyi könyvtárba is ahol megismerhettük a történelmi múlttal rendelkező épületet, ekkor az időjárás már kicsit sem kedvezett nekünk ugyanis esni kezdett a hó. A helyi diákok zenével és tánc tanulásával fogadtak minket, különböző néptáncokat ismerhettünk meg. Programjaink között szerepelt még a parajdi sóbánya mely 2700 m mélyen található, levegője különböző tüdőbetegségeket gyógyít, de található lent játszótér, templom és mozi is. Korondon különböző népművészeti tárgyakkal ismerkedhettünk meg s mire Szovátára értünk a Medve-tó mellett már hógolyózni lehetett. A 44 fős csoport ki is használta az alkalmat, hiszen Magyarországon most télen nem sok hó esett. Ezen az estén láttak vendégül minket, a Duma színház pedig előadást tartott számukra melyet hatalmas tapssal jutalmaztak. Az utolsó előtti napon egy egész napos program elé néztünk, hiszen több mint 200 km várt ránk a Gyilkós-tóig. Útközben egy pihenő alkalmával meglátogattunk még egy kastélyt mely most került vissza az illetékes család kezébe. Az idő most sem kedvezett számunkra, folyamatosan esett a hó és rettentően hideg volt így kicsit csalódottan értünk fel a hegyre, láttuk, hogy a tó teljesen befagyott. Utunk utolsó állomása a tótól nem messze található Békás szoros volt. A mezőkovácsházi csoport szombat délután érkezett meg Magyarországra.

Május közepén érkeztek hozzánk Erdélyi barátaink, első napjuk az utazásról szólt és az ezt követő ismerkedéssel. Szerda reggel Budapestre utazhattak ahol megtekintésre került a Magyarok háza, a Parlament , a Budai vár valamint sétálhattak a Margit szigeten. Másnap látogattak iskolánkba ahol ők is betekintést nyerhettek a mindennapi életbe majd modern és társastáncoktatáson vehettek részt. Ezen a napon délután Gyulára Erkel Ferenc szülővárosába látogattak ahol megnézhették a Gyulai várat, a 100 éves cukrászdát majd szabad program keretében többen választották az Aquapalota medencéid. A pénteki nap ismét a Hunyadi falai között kezdődött méghozzá az Egészségnapon. Közös edzés vette kezdetét majd megtekintették Sarkadi László biológia szakos tanár állandó kiállítását az iskolában. Eközben zajlottak a programok és a nyárádszeredai csoport zárta az előadásokat egy népmesével melynek közös néptánc lett a vége, hiszen minket is a színpadra invitáltak. Pénteken este pedig a Duma színház került a főszerepbe, ismét előadást tartottak, de nem csak a programban részvevők számára, hiszen az év utolsó előadása vette kezdetét ezen az estén. A Viharsarki Brodway-t hatalmas taps zárta. Az utolsó nap a búcsúzásról szólt, hiszen kitudja, mikor látjuk majd újra egymást. Ezt követően vendégeink a mezőkovácsházi strandon ütötték el idejüket s késő este még láthattuk, ahogy a közösségi oldalon posztként ismét Nyárádszereda tűnik fel...

Határtalanul HAT-14-02-0047

Határtalanul Erdélyben

Az EMMMI „Határtalanul” című pályázatának köszönhetően Erdély legszebb tájait barangolták be Hunyadi János Középiskola magyarbánhegyesi Speciális Szakiskolájának tanulói.

 

A több mint három millió forintos pályázati támogatás segítségével április elején 36 diákból és 4 kísérőtanárából álló szentegyházai csoportot láttuk vendégül 5 napra.

Május végén 42 fővel az EGYMI tanulói és kísérőtanárai indulnak el az ötnapos útra, hogy találkozzanak a magyarlakta területek diákjaival és életre szóló élményeket szerezzenek. A látogatás során, többek között megtekintik Vajdahunyadvár, Gyimesek, Csíksomlyó, Csíkszereda, Szent Anna tó, Korond, Parajd, Marosvásárhely és Kolozsvár nevezetességeit.

Simonka György országgyűlési képviselő úr, valamint Nemzeti összetartozás bizottsága támogatásának köszönhetően, a csoport ingyenesen látogathatta meg a Parlament épületét.

HAT-14-02-0047

HAT-14-03-0029

HAT-15-06-0019

HAT-15-07-0050

HAT-18-02-0253

HAT-18-02-0259

HAT-19-01-0623

HAT-KP-1-2022-1 -001522-VAL-ELS001

NTP-MŰV-18-0076

NTP-MTTD-18-0096