Mezőkovácsházi Hunyadi János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Dél-Békés

5800 Mezőkovácsháza Sármezey Endre u. 63

Békéscsabai

Tankerületi Központ

NYITVATARTÁS

 

Általános Iskola és Gimnázium

hétfő - péntek         6:00 - 20:00

 

Kollégium

vasárnap               17:00 -

hétfő - csütörtök   12:30 - 07:30

péntek                    11:30 - 15:30

 

Iskolánk Facebook oldala

Kollégium

A kollégium épületét Mezőkovácsháza második legrégebbi épületeként tartják számon.

A kollégium épületének korabeli képe

Az épület az 1880-as években épült és hosszú időn keresztül főszolgabírósági épületként tett szolgálatot. Első főszolgabírója vágvecsei Babó Lajos építtette. Majd  1944-től kezdődően járási tanácsként üzemelt.

A város központjában, a csodálatosan zöld emlékpark övezi a helyi védelem alatt álló kollégium épületét.

Az épület ablakai, domborművekkel

2019-ben a fenntartó Békéscsabai Tankerületi Központ az épülethomlokzat részét eredeti állapotában újította fel.

A felújított kollégium napjainkban

A mezőkovácsházi kollégium 1985-ben nyitotta meg kapuit, 21 lakóval. A 2006/2007. évi tanévtől már 80 tanulót fogad. Kezdetben még leánykollégium volt, ma már koedukált intézményegysége a gimnáziumnak.

A 2019/2020. évi tanévtől már az általános iskola 1. osztályától a gimnázium 12. évfolyamáig biztosítjuk a kollégiumi ellátást tanítványaink számára.

Intézményünk elkötelezett hittel vallja, hogy itt, hátrányos helyzetű térségünkben is biztosítanunk kell, a korszerű, inkluzív nevelő-oktató feltételeit legyen az általános iskola, gimnázium, vagy kollégium.

Az új tanulói bútorokkal berendezett szilencium terem, a több munkaállomással rendelkező informatika terem, multifunkcionális interaktív tábla, biztosítja a kollégiumi tanítványaink számára a megfelelő környezetet a tanítási órákra, közép –és emelt szintű érettségire, nyelvvizsgára, valamint tanulmányi – és sportversenyekre történő felkészüléshez.

Közösségi terekben LCD televíziók szolgálják a kikapcsolódás lehetőségét. Az egészséges életmódra történő nevelés és a szabadidő hasznos eltöltését egy modern felszereltségű kondícionáló terem és sportpálya biztosítja.

A családkompenzáló szerepkör betöltésére, otthonos környezetben, újonnan berendezett hálóbútorokkal biztosítja a kollégiumi ellátást kettő, négy, hat illetve nyolc fős hálótermeiben.

Az földszintes épületben külön fiú, - és lány épületrész biztosítja és közvetíti a korosztálynak megfelelő etikus, normakövető együttélés, valamint a társadalmi szocializáció szabályait.

A Hunyadi János Gimnázium Kollégiuma nem egyszerűen szállás, hanem az iskolából „haza jönnek” hozzánk a diákjaink. Családias légkör és jó hangulat várja őket minden délután.

A szilencium alkalmával tehetséggondozó és felzárkóztató foglalkozásokat biztosítunk. A felkészülésben egyetemi és főiskolai diplomával rendelkező pedagógusaink, tanítóink segítik kollégista tanítványainkat korosztálynak megfelelően.

Kollégista tanítványaink tanulópárokban is egymást segítve készülnek a tanítási órákra.. A nevelőtanárok minden nap ellenőrzik a felkészülést.

Szabadidőben rendelkezésükre áll az intézmény sportudvara, az internetes szoba is. Emellett hetente érdekes programokat biztosítunk kollégistáinknak: van nálunk „főzőcske, de okosan”, „zenei klub”, illetve bekapcsolódhatnak középiskolánk különböző szakköreibe, és a művészeti iskolába is.

A felújított kollégium napjainkban

A kollégiumi nevelés eredményessége: a tanuló a kollégiumi nevelési folyamat során elsajátítja a társadalomba való beilleszkedéshez és a családi életben, a hivatás gyakorlásában, az önálló életvitelhez szükséges alapvető ismereteket, képességeket, értékeket.

A kollégium hagyományköre hosszú évtizedekre nyúlik vissza.

Az évente megrendezett közös kirándulás, mely során megismerjük megyénk, régiónk kulturális és természeti értékeit. Az ide érkező új kollégisták beilleszkedését a KOPAJ, a Kollégiumi Pajkosságok egy hetes programjai segítik. Ezen a héten pedagógus és gyermek együtt játszik, süt-főz, vetélkedik és táncol.

A diákjaink is várják az Advent időszakát, a decembert, a Mikulást és a karácsonyt, amelyen a kollégium diákpolgárai megajándékozzák egymást. Farsangkor mindannyian álarcba bújnak, ezzel búcsúztatják a telet.

A szorgalmi időszak végén a kollégiumi ballagási ünnepség keretein belül búcsúznak a  maturanduszok.

A kollégiumi tanév a SZÖSSZENET-tel, egy árveréssel egybekötött játékos nappal zárul, de a következő évben nemcsak a régi, hanem az új tanítványokat is szeretettel várjuk.

HAT-14-02-0047

HAT-14-03-0029

HAT-15-06-0019

HAT-15-07-0050

HAT-18-02-0253

HAT-18-02-0259

HAT-19-01-0623

HAT-KP-1-2022-1 -001522-VAL-ELS001

NTP-MŰV-18-0076

NTP-MTTD-18-0096