Mezőkovácsházi Hunyadi János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Dél-Békés

5800 Mezőkovácsháza Sármezey Endre u. 63

Békéscsabai

Tankerületi Központ

NYITVATARTÁS

 

Általános Iskola és Gimnázium

hétfő - péntek         6:00 - 20:00

 

Kollégium

vasárnap               17:00 -

hétfő - csütörtök   12:30 - 07:30

péntek                    11:30 - 15:30

 

Iskolánk Facebook oldala

A Hunyadi János Középiskola a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisiskolája

A Mezőkovácsházi Hunyadi János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 2007-ben nyerte el a „Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisiskolája” címet.

Több rendezvény szervezésével népszerűsítjük a Vöröskereszt eszmeiségét. Évente három alkalommal szervezünk véradást, új véradók toborzása céljából. Gyűjtőakciókat hirdettünk és valósítottunk meg (pl.: játékok és ruhaneműk gyűjtése karácsonyra, a vörösiszap károsultjai számára). Több évtizedes hagyománya van intézményünkben a Magyar Vöröskereszt által szervezett elsősegélynyújtó versenyen való részvételnek, többször adtunk otthont a területi, megyei fordulónak.

A hunyadis diákok között kortárssegítők is vannak, akik rendszeresen részt vesznek a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt rendezvényein. 2009-ben a JESZ programban 200 diák, illetve 70 pedagógus tanulta meg a félautomata defibrillátor alkalmazását. Az életmentés kompetenciájának  elsajátításának  köszönhetően  egyik  tanítványunk életet mentett.

A Vöröskereszt eszmeiségét elsajátítva, valamint az intézmény szellemiségéből adódóan a diákok számára természetessé váltak olyan korszerű életmódbeli magatartásformák, amelyek nemcsak az egészségük megőrzésében, hanem felelősségteljes közösségi szerepvállalásukban is kulcsfontosságúak.

Intézményünk Pedagógiai Programjában nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az egészség mint életvezetési érték a tanórán belül és azon kívül a szabadidős programok középpontjában álljon. 2006 óta valósul meg a diákok, a tanárok, a szülők és egészségügyi szakemberek közreműködésével az EGÉSZSÉG-KÖZTÁRSASÁG, amely a Hunyadi egészségnevelési, egészségfejlesztési programjához igazodik.

Az Egészségköztársaság a közoktatási intézmény egészségnevelési és környezetnevelési programjának interaktív szakmai projektje, amely előtérbe helyezi az ifjúság körében az egészségmegőrzést szolgáló preventív tevékenységet, valamint a szabadidő hasznos eltöltését szorgalmazó rekreációs programokat. E szakmai program működtetése erősíti a vöröskereszt eszmeiségét, szolgálja az önkéntes munka népszerűsítését és az egyén felelősségteljes közösségi vállalásait.

Interaktív rendezvénysorozatunkhoz több intézmény is csatlakozott.

Gyermekbarát Büfé működik 2006 óta az intézményben, amely az országban az első 39 olyan iskolai büfé közé tartozott, ahol fejlődésük szempontjából egészséges ételekhez juthatnak a diákok.

2008-ban Dicsérő Oklevéllel ismerte el a Magyar Vöröskereszt a Hunyadiban folyó eredményes vöröskeresztes munkát.

2009-ben az első Bázisóvodai konferenciát intézményünkben rendezték meg. 2009 óta szervezünk programokat az Elsősegélynyújtás Világnapja alkalmából.

 

A bázisiskola története

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt 2001-ben indította el Bázisiskola programját 20 általános iskola részvételével. Az azóta eltelt időben az iskolák száma megsokszorozódott. Mára közel 140 általános és középiskola tagja országszerte e programnak, melynek lényege, hogy az iskolai nevelésben kiemelt szerephez jussanak a vöröskereszt tevékenységével rokon ismeretek.

Ez azt jelenti, hogy a programban résztvevő iskolák tanulói egyrészt szabadidejükben elsősegélynyújtást tanulnak, rendszeres véradók, illetve azt, hogy az iskola szellemiségéből adódóan természetessé válnak számukra olyan korszerű, életmódbeli magatartásformák, amelyek nem csak egészségük megőrzésében, hanem felelősségteljes közösségi szerepvállalásukban is kulcsfontosságúak.

Elnevezésük arra is utal, hogy ezen iskolák a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tagjainak és önkénteseinek fontos pillérei, és ezért a szervezet nagy becsben tartja mindnyájukat.

A programhoz természetesen bármely iskola csatlakozhat a pályázati adatlap kitöltésével, mely további információkat tartalmaz.

Évek óta szerepelnek eredményesen, érnek el dobogós helyezéseket iskolánk diákjai az elsősegélynyújtó, a HIV/AIDS prevenciós és a csecsemőgondozó megyei és országos versenyeken.

Az utóbbi években rendszeresen kaptak diákjaink és pedagógusaink országos és megyei kitüntetéseket, elismerő okleveleket, munkájuk elismeréseként. Diákjaink rendszeres résztvevői és szereplői a területi és megyei Vöröskeresztes ünnepségeknek.

Nyugdíjas pedagógusunk, Domonkos Illésné, aki az intézmény Vöröskeresztes tevékenységeinek és programjainak koordinálását évek óta ellátta, jelenleg a Magyar Vöröskereszt országos vezetőségi tagja Békés megyéből. Intézményünk diákja, Czuth Lajos a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt elnökségi tagja, a Dél-alföldi régió vezetését látja el. Iskolánk pedagógusa Acsai Éva a Magyar Vöröskereszt Békés megyei Ifjúsági Tanácsának elnöke.

HAT-14-02-0047

HAT-14-03-0029

HAT-15-06-0019

HAT-15-07-0050

HAT-18-02-0253

HAT-18-02-0259

HAT-19-01-0623

HAT-KP-1-2022-1 -001522-VAL-ELS001

NTP-MŰV-18-0076

NTP-MTTD-18-0096